„Kedves Imre,

Eddig is élveztem és sokat hallgattam a zenéjét, számait, de most egy új, üde koncert és CD lett a Molnár Dixiland-el való együtt zenélés. Nagyon sok örömet okozott nekünk ezzel. Egyszerűen jól érzem magam amikor hallgatom és várom/várjuk a folytatást.”
(Prof.Dr.Tomcsányi János)

Kedves St.Martin – kedves Imi!

Pár napja kaptam kézhez az új lemezt, s ki tudja, hányszor hallgattam már végig.
Színeket, hangulatokat festesz fel hangszereiddel életünk egére, és pontosan azt érezni a szebbnél szebb számok hallgatása közben, amit Te érzel – miközben megálmodod, megkomponálod – és átnyújtod a hallgatóidnak, a rajongóidnak a szépségeidet!

„A zene nem csak színt ad életemnek, de fényt és kedvet is.” (…)Fájdalmat, majd megnyugvást ad…” - írod 23. lemezed mellékletében, az egyéb kincseket – verseket – is rejtő füzetecskében. (Nagyon szeretem olvasgatni ezeket a kis lemezkísérő üzeneteket, hiszen szíved-lelked, egész érzésvilágodat elénk tárod minden egyes albumod útra bocsátásakor)

Azt hiszem, a Modern Nosztalgia éppen azt nyújtja a hallgatóknak, amit a címe ígér. Úgy gondolom, hogy ezek a különleges hangulatú számok minden korosztályt megérintenek, megszólítanak.
Ha választanom kéne, melyik szól leginkább nekem, hozzám, nem biztos, hogy tudnék választani, de mégis színt vallok: amelyiktől leginkább félrekalimpált a szívem, az Emelj fel Uram! című csoda volt, a Hagydhajó és a Színes hangokról álmodom című számok pedig a játékosságuk okán – és mert olyan szentmartinosak, a Szeretek hintázni pedig azért, mert tényleg régi, fiatalkori emlékeket idéz fel. És a Déli szél? Nos, ezt mindig és mindenütt hallhattam, ahol csak hallgathattalak Téged! Ez is az a zene, amely mélyen bevésődik a szívbe! Most ráadásul kapott egy új „báli ruhát”. (Bocsánat a képzavarért!)

Külön meglepetése az albumnak, hogy ezúttal énekelni is hallhatunk – és nem akárhogy ám!
Hol lírai, hol valami elképesztő hangszínt előcsalva énekelsz!
Köszönöm, hogy évről évre, albumról albumra és koncerteken részese lehetek annak a varázslatnak (időnként ihletettségnek), amit a zenéd hatására élhetek át.


Kökény Éva
(Vassné Kökény Éva)
„Kedves Martin!
Tegnap este a "Déli szél" lelkem és minden sejtem felszabadította.
Köszönöm. :)”
(Abai Magdolna)
„Kedves Imre! Köszönöm,hogy ebben a lehangoló időben csodálatos művészeteddel és emberi közelségeddel megtiszteltél a homrogdi katolikus templomban. Kívánok NEKED családodnak Boldog újévet.Köszönettel: István”
(Laczkó István)
„Köszönjük a tegnap esti gyönyörű élményt! Igazi ünnepeket előkészítő és hangulatteremtő volt!”
(Ihász Katalin)
„Köszönöm szépen az aggteleki koncert leírhatatlan élményét.Hatalmas energiákat mozgatott meg bennem a Művész Úr virtuóz játéka.Nagy szükségem volt rá lelkileg. Ha anyagilag módom lesz rá,mindenképpen megvásárolom a legújabb CD-t. ”
(Lengyel Eszter)
„Köszönjük a kecskeméti evangélikus templomban 2014. november 29-én előadott jótékonysági koncertjét. Csodálatos volt, és a támogatása a kárpátaljai magyar családoknak lelkileg, emberileg is hatalmas segítség. Köszönjük Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjai”
(Rádiné Dekker Katalin)
„Köszönjük a Parádi templomban a csodálatos műsort.”
(Bartus Zsuzsanna)
„A nov. 29-én megtartott,kecskeméti koncert győnyörű volt.Köszönöm az élményt és hogy az idei advent ilyen méltón kezdődhetett.Továbbra is maradok lelkes rajongója a Művész Úrnak.Horváth Sándorné Kecskemét”
(Horváth Sándorné)

Nem vagy egyedül
(Szabadvers egy szaxofonszólóra)

Ha emlékeid közt
egyedül bolyongva
szívedben dörömböl
bezártság dallama –
csak hallgasd e zenét,
hang szőtte költeményt.
Ahogy felbúg
a szaxofon
varázslatos hangja
lelked érinti,
szíved kitárja különös
szent harmóniára.
Bűvölve csábít,
nem vagy már egyedül,
mert vágyva ölel –
elragad, mint nyáréj
a holdat s csillagokat.
Felhők fölé emelve
úgy röptet át a tájon,
hogy a boldogtalanság
s a magány
többé sose fájjon!
(Vassné Kökény Éva )
„Móron a Kapucinus templom falai között is felcsendült a szép muzsika: szaxofon,pánsíp, furulya hangja! A hely hangulata, a gyönyörű zene elvarázsolt, képzeletben az Operaház Fantomját néztem,magasan az erdő, mezők színeit csodáltam ..... szóval csodálatos élményben volt részem. Köszönöm!!!

csodáltam...”
(Szabó Kálmánné)
„Tisztelt Művész Úr! Már második alkalommal volt Önt hallanunk Gyulán. Nem lehet szavakkal kifejezni az Ön csodálatos zenei játékát és tudását. Egész éjjel elhallgattuk volna a párommal és barátaimmal. A szívünk mélyéig hatolt az Ön zenéje, szinte kicsordult a könnyünk. Kívánunk Önnek még nagyon sok, számos előadást, és zeneszerzést, mindnyájunk örömére. Üdvözlettel: egy Hajdú-Bihari nyugdíjas házaspár”
(Vinvze Jánosné)
„Kedves Imi! Köszönjük a lehetőséget hogy ott lehettünk Aggteleken.Mindkettőnknek nagyon tetszett az előadás.Kimondhatatlan élmény volt.Andi,Sanyi”
(Farkas Andrea)
„Aggtelek 2014: Felejthetetlen volt a családom és magam részéről, néhányszor még a könnyem is ki jött olyan szép volt. A szívemig hatolt a csodás zene! A fia is csodás volt, lelkemnek gyönyörű volt! Köszönöm, hogy ott lehettünk! Sok sikert kívánok St.Martinnak és a fiának is! Isten kísérje az útjukat!”
(Harkai Dezsőné)
„Felcsendül a templomban a szép muzsika
megszólal a szaxofon, a pánsíp és a furulya
Az oltár előtt meghajolnak a beszédes dallamok
mindenki átélve így, sok csodás pillanatot...
Milyen varázsa van a hangszerek világának,
velük minden bánat, s gond tovaszállhat!
Elfeledtet mindent mi éppen szomorú emlék
s mégis, mintha álommá válna az ébrenlét!
Bár ne érne véget várna még, olyan mennyei
ez az 'együttlét' ...amikor az Isten házában
a lelkek 'dalra fakadnak'...”
(Kovács Gabriella)
„Nagyon tetszik, 73 éves vagyok, de ez a zene fiatalít. A fiaim mondják, APU, TE szeretsz valamit, ez fiatalít!”
(Pető Gáspár)
„Kedves St.Martin!

Immáron huszonegyedik albumodat hallgathatom. Egy különös helyre varázsol, ahol nagyon jó lenni. A Te világodba!
(Milyen jó, hogy a szélben lengő, panaszos hangot hallató nádszálakból anno… Pán Isten elkészítette azt a bizonyos sípot!)
A régebbi lemezekről ismert és szeretett számokat jó itt is viszont hallani, mindegyikükhöz szép emlékek kötnek. A „Hallelujah” című gyönyörűség már Lili keresztlányod kedves hangjával az igazi számomra.
A lemezre felkerült újdonságokat máris nagyon szeretem, egyik szebb, mint a másik!
Különlegessége ennek a válogatásnak, hogy - most először – karácsonyi dalt is hallhatunk, ahol a kedves, szép hangú Flórácskával Te is énekelsz – és milyen remekül!
Lemezed hallgatva - és a book-ban szereplő verseket olvasva -, mintha egy különlegesen feldíszített karácsonyi ajándékot nyújtanál át mindazoknak, akik szeretjük a zenédet, akik szeretünk a Te világodban lenni, Veled szárnyalni!
… és tényleg: mintha fázó lelkünkre ráborítanád azt a bizonyos „gyöngyös takarót”. Köszönöm az újabb élményt!”
(Kökény Éva)
„Csatlakozom az előttem szólóhoz, bár én még nem láttam korábban élőben. Jó volt nézni a zenét szerető gyermekek csillogó szemét, az áhitattal átitatott arcokat. Igen mi is ott voltunk, ahol megszületett a csoda és a zene életre kelt. Köszönkük az ajándékot.”
(László)
„Ott voltam én is, egy kisváros régi kis templomában. Őt hívták meg és nem csak nevéért. Padra leülve, belém nyílalt, te jó ég. Én már "láttam" Őt, Egy másik kisváros templomában. Lehet hogy aggódnom kellene már csak a memóriám miatt. 2006-volt, a másolt CD-k dátuma szerint. Szép volt, jó volt, hiszen meghalva hírét jönnöm kellett megint. Eltelt 7 év. Isten tudja talán nem hiába. A csodálatos zenén túl, ott volt az ember, kit most megláttam. Néztem, néztem, még nem láttam ilyen széplelkű emberséget. A tisztelet, az alázat, benne volt minden pillanatában. Kinyitotta fénykapuját és azon minket beinvitált. Fény és békesség, az Ő lelkén át. Köszönöm, hogy TE MAG-AD VAGY. Igazi mágus, zenei alkimista. Varázspálca sem kell Neki, csak bele fúj a levegőbe és ezernyi csillagocska száll le táncolva... Örömmel várom a pánsípos 21.-et. Szerintem Ő a legszépségesebb pánsípos magyar indián (még ló sem kell hozzá). Nálam azóta "Világbéke" hangulat van.(Persze a csapból is Ő folyik - a vásárolt CD-kből.) A legnagyobb tisztelettel, KÖSZÖNÖM. ”
(Nagy Valéria)
„**Zenéd a lélek tápláléka,mindennapjainkban! Érzelmeink zűrzavarában rendet, békét, nyugalmat teremt! Szükség van rá, -Rád-mint életünk éltető elemeként, a tiszta levegőre!** Add ezt a lehetőséget még nagyon sokáig , zenéddel és lényeddel nekünk!** Éva”
(Éva -még mindig-*)
„A zenéd a legtitokzatosabb és a legemelkedettebb dolgokat is elmondja,amit a lélek érez és megálmodik... Az eszmék és érzések magasabb rendjét fejezi ki, mint az emberi szó! "A Végtelent tárja fel..."”
(Gabriella)
„Szolgálati közlemény! - Szállás!
A Cseppkő Hotelben kedvezményes, előszezoni áron 7.500 + 300 Ft/fő/éj reggelivel (volt olyan kedves a Vezető, hogy nem emelt árat).
Kedvezményes szállásfoglalás kizárólag: www.stmartin.hu | stmartin@stmartin.hu
A szállás fizethető MKB-s és OTP-s Széchenyi pihenő kártyával, készpénzzel és bankkártyával a helyszínen!”
(St.Martin)
„Üdv. St. Martin! Mi is a férjemmel részesei voltunk annak a csodálatos műsornak, amit a kisapostagi Bárkában hallhattunk. Igazán nagy élmény volt. Emlitette, hogy júliusban az Agteleki Cseppkőbarlangban lesz koncert. Hol van az pontosan meghirdetve, (nem találjuk sehol) Szeretnénk vendégeket hívni. Köszi előre is. Sok sikert, üdv: Tóthné és férje ”
(Tóth Béláné)
„Köszönjük, kedves Martin, a szép budaörsi koncertet. Nos mikor is lesz az aggteleki tábor, és a Cseppkőbarlangi záró koncert? Július 20? Hadd kérdezzem meg, hogy a pánsípod (a nagyobbik) milyen alaphangolású,(kromatikus, diatonikus? és mekkora a hangterjedelme? 3 oktáv? Volna egy szép pánsípos ötletem, csak hangszerelni kéne! Nagyon sok szeretettel! Banay Gábor”
(Banay Gábor)
„Kedves St. Martin!
Köszönöm/köszönjük a kisapostagi Bárka Vendéglőben megrendezett előadásodat! Remekül éreztük magunkat! Azóta mindenkinek élménybeszámolót tartok előadásodról, s arról, milyen jól kezeled a "vendégeket". Így tovább, minden jót! (Azóta lemezed szól a kocsimban!) Dougles-né és csapata”
(Tarányné Ági)
„Tisztelt St. Martin!

Köszönöm az élményt, amit barátaimnak és nekem adtál színvonalasan összeállított kis zenei műsoroddal, melyet a kisapostagi yachtkikötőben halhattunk. Személyes beszélgetésünk is megerősítette bennem azt a hitet, hogy amit a művészeted kapcsán közölni akarsz az embereknek, - az eljut hozzájuk és zenédet hallgatva, - rohanó világ negatív eseményeit félretéve lelkük is megnyugszik.
Gratulálok, és további sikereket kívánok Neked a zenei életben, és természetesen a baráti körben folytatott ultipartikban.

Üdvözlettel: graczus”
(Gracza Zoltán)
„hol lehet megnezni hogy hol lesznek koncertek
marciusba”
(gothardistvan)
„Kedves Imre, nagyon szépen köszönöm az örömöt, amit kaptam, hallgatva a munkáidat. Én vagyok az orosz fiatalember, akinek múlt héten Budaörsön dedikáltál 4 db CD-t Volkova Viki közreműködésével. Kívánom sok-sok ihletett dalt és gondolatot, versben, zenében, de egyszeű mondatban is. Remélem, még összefútunk az úton! Isten megáldja!
Szerettel: Vagyim”
(Zsludov Vagyim)
„Tisztelt Művész Úr!
Ott voltam a mai koncertjén a pécsi Bazilikában. Csodálatos volt, köszönöm.”
(Maráczy Tibor)
„Az a földi élet célja, hogy a Hallelujah üzenetét megértsük, megéljük! Ennél szebb nyelven senki sem tud beszélni! A zene az Isten nyelve - a legnagyobb ajándék minden ember számára, akárhol is él a világban, bármilyen földi nyelvet beszél, ezt a szívével megérti - ha akarja.

Emlékeztek a Misszió c. filmre? A vad, gyanakvó bennszülötteket mivel tudták megszelídíteni a missziós testvérek? Fuvolaszóval! Ez érintette meg az indiánokat, és értették meg, hogy mi az a szeretet, amivel közelednek feléjük. És hova jutottak a hitben? A film végén az Oltáriszentséget vitték, amint a halálba mentek, mert a spanyol telepesek leigázták őket...

Handel "Halleluja"-lája gyerekkorom nagy élménye, a "Messiás" c. oratóriumból. Ez a "Hallelujah" egy új "gyermekkor" boldogságát hozta el, szelíden, halkan és szívbemarkolóan.
Hála és köszönet Csaba testvérnek és St.Martinnak.”
(B. Gábor)
„Kedves St.Martin!

Csodálatos örömet okozott Csaba t. ma reggeli facebook bejegyzése a közös CD-tekről. Azonnal végighallgattam a Hallelujah számot, és ugyanúgy sírtam az örömtől, mint gyermekkoromban a Budai Ferencesek Kapisztrán Kórusának "Messiás" előadásán a Halleluja tétel éneklésekor.
Szeretettel javasolnám, hogy Csaba t. legközelebbi (nov. 7-i) Mátyás templomi elmélkedésére érdemes lenne néhány példányt elhozni, vagy eljuttatni, én biztosan vennék.
Egyébként először 1996-ban Kecskeméten a Biopajzs Egyesület karácsonyi koncertén hallottalak, Erdős Imre azóta elköltözött barátunk meghívására voltam ott. Sose felejtem el... ”
(Üdvözlettel: B. Gábor // a valamikori Harmónia Zenés Meditációs Klub megálmodója és vezetője)
„Kedves St.Martin!

Újabb függőség. Ha tehetném, éjjel-nappal hallgatnám!
Az új lemezed minden száma csodálatosan szép!
Igaz, néhányat már volt szerencsém hallani, azonban így együtt...!
Valóban, méltó a korábbiakhoz a lemez, csak egy kicsivel mindig föntebb kerül a mérce.
Összegezve:
Ez a zene, nos: a mennyország egyik bizonyítéka!
Köszönöm az újabb élményt, és nagy szeretettel, tiszta szívből gratulálok!

A sivatagi tánc kapcsán:
(....)

"Ez a zene mágia
Mintha dévaj nő
Kecses fátyol-táncot járna
E muzsika bája mint Jerikó rózsája
Mely élet vizétől kitárja szirmát - életre kel
Mint lelkem e zenében kitárul
S megleli nyugalmát."

(Irigylem a kiválasztottakat, akik már ma gratulálhatnak Neked, személyesen...)”
(Szeretettel: Éva)
„Kedves St.Martin!

Az aranylemezhez gratulálok Néked
s kívánok még sok ilyen boldogságos évet:
szőj még sok színes, szelíd álmot,
zenéddel örvendeztesd a világot!
zenéd
varázsol
lelkünk érinted
szívek húrjain
játszol
mutatsz
fényes csillagokkal
teleszórt utat
fújj még sokáig
rézből
aranyat!
Szóljon hát muzsika, pánsíp és szaxofon,
legyen derű, mosoly az arcokon!
Csak játssz tovább szívünk húrjain,
zene szárnyán légy fénylő csillag létünk útjain!
(Kökény Éva )
„Kedves Művész Úr!

Az idei gyulai koncertjét nagyon élveztem, s nagy örömmel fogadtam, hogy ez a koncert a tavaival ellentétben kevéssé volt populáris, hanem inkább "nehéz", ahogy Ön ezt a színpadon megfogalmazta. Véleményem szerint a "nehéz" jelző ebben az esetben "igényes", továbbá "színvonalas". Ezért nem is értettem, hogy a "Nagy Sándor" című új darabja bemutatása után miért kérdezte, hogy "nehéz" volt-e a mű, s reagált a visszajelzésekre kissé csalódottan, hiszen a "nehéz" ebben az esetben inkább pozitív mint negatív konnotációt váltott ki - legalábbis belőlem - , s jelentkeztem én is a kérdésére. Mindenesetre gratulálok Önnek a sokéves színvonalas munkásságához, élvezetes koncertjeihez, s a kellemes stílushoz! Remélem, a következő művei is "nehezek" lesznek, hiszen nagyon örvendetes, hogy vannak művészek, akik a színvonalat sokra becsülik! ”
(Fábián Annamária)
„Kedves St.Martin!

Voltunk a családommal az aggteleki koncerteden, ami nagyon klassz volt és más koncertedre is szívesen elmegyek, de a szervezés katasztrófális nem volt ülőhely, ami azért mellbe vágott és fáradtan nem volt jó végig állni, talán súlyozni kellene, aki többet fizet üljön , aki nem álljon ezt már több helyen alkalmazzák. Ennek ellenerére a koncert nagyon tetszett. ”
(Barczelné Enikő)
„Kedves St.Martin!

Megfertőztél Bennünket a kiskunhalasi koncert alkalmával és mint a gyógyulni vágyók mentünk Aggtelekre a kezelésért! A csodálatos helyszín és a mennyei zene terápia megtette hatását, gyógyultan érkeztünk haza. Köszönjük Neked és a Zenekarnak a gyönyörű zenét, a technikának a fantasztikus hangzást és a látványos fényjátékot. Tehát minden együtt volt! Türelmetlenül várjuk az új lemez megjelenését, mert csodálatos szerzeményt hallhattunk előzetesként. ”
(Klári)
„Kedves St.Martin!

Ez a jubileumi koncerted a barlang amúgyis különleges, áhitatra hangoló helyszínén felülmúlhatatlanra, örökre emlékezetesre sikerült!
A közönséged olyan szeretettel várt, mint templomi hívők az Úrfelmutatást.
És aztán... Jöttél és a varázslat megkezdődött. Áradt a zene, a szeretet. Gyógyítónk, vigasztalónk voltál.
Jó, hogy ennyi mindent eljátszottál nekünk a bőséges és gyönyörű zenei palettádról ezen a nevezetes estén.
A csúcspont számomra most a Darvaza volt, tán a legeslegjobb mind közül, bár nehéz a csoda és a csodásabb közül választani.
Mindenesetre a lelkem fürdött, miközben arcomat a könny áztatta.
A készülő lemezedről is hallhattunk még néhányat, nos, alig várom, hogy elkészülj vele!
Köszönöm az élményt!”
(Vassné Kökény Éva)
„Kedves Martin!

Még egyszer szeretném megköszönni az élményt, amit a sümegi Hotel Kapitányban adott koncertje szerzett. Ismertem hallomásból Önt, de így élőben teljesen más magával ragadó volt az élmény és a közvetlensége a koncert utáni beszélgetésben Köszönöm szerzett egy újabb hódolót. ”
(Kubányi Béláné - Helén)
„Most aztán tényleg jó lenne kicsikét gyógyítgatni a lelkemet, de az állapotomnál fogva nem tudok sehol ott lenni. Így csak itthon hallgatva Önt, próbálkozom. Itt köszönöm meg az ajándékait, mert azóta annyi tragédia történt az életemben, hogy egyszerűen képtelen voltam egy betűt is leírni Önnek. Most megint a TV adott impulzust. Sok sikert kívánva, továbbra is szeretve a művészetét, szeretettel üdvözlöm.”
(Pető Mária)
„Kedves St.Martin!

A Vál-völgye pizzériában adott koncertje (2012.06.09.) hatalmas élmény volt az egész családomnak. Az Ön személyében egy nagyon közvetlen, közönség centrikus embert ismerhetünk meg. További sok sikert kívánok a munkásságához, remélem még sok gyönyörűbbnél gyönyörűbb zenét hallhatunk Öntől. ”
(Giesz Brigitta)
„Csillagpor a Csillagvizsgálóban

Kedves Martin,

Gratula! Üdítő volt a műsor, a zenei betéteket szerencsés összhangban válogattá(to)k!
Repít... messze a valóból, ki a mindenségbe, messze a gondokból!
... És jó volt kicsit a napos oldalon lenni veled.
És hatha jóga ide, hatha jóga oda, meg kell élni a széleket, meg kell perzselődni és fel kell dolgozni az amplitúdót, a kilengés erejét. Hiszen erre te magad cáfoltál rá, különben nem írhatott volna Kosztolányi olyan fenséges és torokszorító verset, mint a Hajnali részegség (amit kedves Martin, nagyon szuggesztíven - mert a tiéd! - adtál elő).

Most mégis mintha kívülállóként hallottalak volna: a zsidó-balkán-örmény (cigány?!) zenei kultúrkör csodálatos ötvözete a zenéd. Egyre erőteljesebben válik részeddé, úgy érzem.
Még a melankóliád is fényes. Érezni a hangodon.

Úgy látszik, ahogy tecccik "aránylag időssé" :-))))) (idézet a műsorból) válni, meg teccccik találni valamit, ami saját stílusként aposztrofálódik majd az utókor számára. Folytonosság és önkontroll.
És a melankólia. Mély barna bársony zuhan az ablak mögül - majd betör lassan a fény.

Akácillatú telihold lesz nemsoká jutalmad - cserébe a derűért - a minden ellen való derűért, kitartóan kutató lényedért.
"Ne feledd honnan jöttél, hová tartasz, és miért teremtetted a zűrzavart, melynek közepében ülsz." (Richard Bach)

Üdv "a bányából”
(Holovácz Ágnes)
„Kedves Martin! Köszönjük a halasi koncertet és a "Zöld-bálon" való fellépést, feledhetetlen volt. Nagyon tetszett a pohárköszöntőd az a mondata, hogy a gyerekeknek példakép kell és nem bíráló! Megszívlelendő! Klári”
(Ekéné Misándi Klára)
„Kedves Martin!

Csodálatos borvacsorán vettünk részt Mádon. Külön köszönjük, hogy a kedvünkért St.Martin vezényletével játszotta a zenekar az Osibisa-tól egyik kedvenc számunkat (Sunshine day). ”
(Retezi Katalin)
„A Lillafüredi Előadás emlékére 2012.02.25.
Kányádi Sándor: Előhang

vannak vidékek gyönyörű
tájak ahol a keserű
számban édessé ízesül
vannak vidékek legbelül
szavak sarjadnak rétjein
gyopárként sziklás bércein
szavak kapaszkodnak szavak
véremmel rokon a patak
szívemben csörgedez csobog
télen hogy védjem befagyok
páncélom alatt cincogat
jeget-pengető hangokat
tavaszok nyarak őszeim
maradékaim s őseim
vannak vidékek viselem
akár a bőrt a testemen
meggyötörten is gyönyörű
tájak ahol a keserű
számban édessé ízesül
vannak vidékek legbelül

1982”
(Endrédi Kálmán)
„Isten azért találta ki a zenét, hogy szavak nélkül is tudjunk imádkozni. (John Lennon)

Kedves St.Martin!
Köszönet a senkiéhez nem hasonlítható, szépséges zenédért, amelyet hallgatva jó felemelni a lelkünket Istenhez!”
(Vass Éva )
„Köszöntő Szonett Szülinapra

Hópehely lágyan libben egy ágra...
Újszülött kisfiú sír fel élesen,
- anya öröme sugárzik fényesen -
szaxofon szólongat társat várva.

Ím’ gazdára lelt: dallama szárnyal;
bús zene hangja szól MM-nek édesen,
lelket érintve köszöni meg szépen.
Gyermeke dalol karját kitárva

Boldog nap: a születése ajándék
(gazdagabb lett a világunk tőle).
Forgó korongon látogat a vendég,

elzsongít. Ó, annyi szépséget adnék...
kitárom karom egy ölelésre,
remélve, szíve sokáig dobog még!”
(Mihalik Emőke)
„Csodák birodalma
(St.Martin koncert az aggteleki cseppkőbarlangban)

Csodák birodalmában jártam a hegyek gyomrában
hol óidők tanúja cseppekből épített palotát és
felcsendültek istenáldotta hangok égi dallamok:
a szent zene zengett
hol megkövültek tegnapok
és megdermedtek sóhajok
a szaxofon és pánsíp siratta a magányost
kit megkönnyeztek az angyalok
könnyeikből könnyű pára kővé válva megdermedt.”
(Vassné Kökény Éva, Kecskemét)
„Imre kedves!
Délelőtt sütött a nap azután beborult és hideg lett. Még mielőtt a rosszkedv eluralkodott volna rajtam elővettem a legújabb albumodat és meghallgattam. Már az első szám alatt ott voltam a tenger parton! Az ADRIÁN! Ahol süt a nap és a tengernek olyan édes illata van ami mindig boldogsággal töltött el.
A következő számok alatt képzeletben finom halakat ettem és dalmát vörösbort ittam hozzá és képzeld még táncoltam is mint régen...
Azután azokra gondoltam akikkel együtt lehettem azokon a csodálatos napokon és estéken és már nincsenek itt... Hallgattam a zenédet és szinte láttam a hullámokat a végtelen kékséget... és perlekedtem a sorssal.
Az utolsó szám reményt adott. A Te zenédben benne van a hit! Igen hinni kell abban hogy sorsunk van és az utat végig kell járni!
Drága Imre köszönöm neked ezt az utazást. Kívánok neked sok sikert ehhez a nagyszerű lemezhez!
Szeretettel üdvözöllek!”
(Almási Éva színész)
„Ha ezt tudom! Tisztelt St.Martin!
Édesapám kérte karácsonyra az új cd-jét. Én köszöntem meg Neki...
Kilenc éve hallottam Önt először Szegeden, majd Aggteleken. Gyönyörűen játszott, és a helyszín is csodás volt! Azóta férjhez mentem. Az élet csodás dolgait ismertem meg. Született közben egy gyönyörű kicsi babám!
Szóval nem tudtam az Ön zenei pályáját követni, sajnálom! Ígérem, ezentúl figyelemmel fogjuk családommal kísérni! Kiváló a Föld szélén, középen c. lemeze, kiváló! A többi hanghordozóját is beszereztem azóta, persze még nem teljes a gyűjteményem, de az lesz!
Sok sikert az Életben!”
(Magdi, Iván és Mirjam)
„Egy élet fájdalma vagy vigassága, a kívülállóság hangja volt. Az a pulzálás, ami ott lappangott mindenben és soha nem engedte, hogy megfeledkezz arról, hogy idegen vagy, hogy soha nem érinthetsz meg semmit... mert éppen fáj.
Olyan érzések, amelyeket nem lehet szóban kifejezni, most kiömlöttek a hangszerekből és betöltötték az emberek szívét!
Gratulálunk!”
(K.G.)
„Track 5.
lám, másodszor is mosolyogva sírtam tőle
elsőre direkt nem nézek számcímeket... érdekes is volt, mikor mondtad, hogy mondani kell valamit az instrumentális zenére... értem, és igen, igen, de én nem szeretem.
Ebben áll a Te zsenid, mert ugye a jó dolgok mindenkihez szólnak, és mindenki azt kapja tőle, amit kell... ezt Te magabiztosan hozod, vagyis az pontosabb, hogy ez neked a birtokodban van, nem is tudnál máshogyan... és az ébred a világ stimmel nekem, mert az az érzésem jött elő tőle, ami akkor szokott, amikor számomra is váratlanul magamra maradok akár a tömegben, vagy parkban, buszon, akár valami tágas tájban, mit tudom én, látszólag indokolatlan helyen, ami egyszerre felszabadító, és csodálatosan szabad érzés, egyszerre pedig szörnyen, és feloldozhatatlanul magányos, és nézem a többi embert, vagy a világot, és sokáig tudok nézni már-már mikszangi szemmel kiragadott képeket... valakinek a gallérját, vagy egy távoli fa formáját... és nem is akarok, de valószínűbb, hogy ilyenkor nem is tudnék beszélni.”
(Binder Natalia)
„FÖLD SZÉLÉN, KÖZÉPEN: Meghallgattam, és olyan helyre tettem, hogy kéznél legyen.
Jó annak, aki hallhatja. Van olyan a dalok között, amit meghallgatsz, belül mosolyogsz - ha érzékenyebb vagy sírsz is örömödben -, és több leszel. Külön élmény hallani apát és fiát, együtt egy dalban.
St.Martin - boldog álmodozó. Ha régóta ismered, tapasztaltad már: minden dala élmény, nem tud csalódást okozni, mert örömzenész.
Szép gondolat szólaltatja meg minden alkalommal a hangszereket. Ha most hallod először, könnyen találsz első hallásra kedvenceket a lemezen.
Nem mindennapi felajánlás: St.Martin - FÖLD SZÉLÉN, KÖZÉPEN című lemezéből, a december 31-ig eladott példányszám utáni bevétel 100 %-át a vörösiszap által érintett gyermekek részére ajánlotta fel.
Karácsonyra is szép ajándék!”
(Molnár Szabolcs)
„Csak behunyom a szemem, hallgatom a zenéd, és elrugaszkodom a földtől.
Minden egyes hang valahol mélyen talál el, a léleknek azon tartományában, ahová nem tud betörni a külvilág harsogása.
Lüktet bennem egy ér, magával sodor a ritmus, lendül a láb, a kéz, mert táncba hívsz. Elhiszem közben, hogy más, hogy jobb lesz a holnap, és elindulok az álmaim felé.
Köszönettel tartozom érte neked.”
(Wolner Annamari
újságíró)
„Lemezedhez Szeretettel;

Magadba szívtál mindent és mindenkit.
A tájat, a vizet, havat, a tüzet, a balkáni ízeket.
Ezt egy kis latin fűszerrel, jól bekeverted.
A vöröslő iszapot, ami kiöntött és életeket romba döntött.
A fájdalmas sóhajok.
Hozzád ez mind eljutott.
Adtál nekik dallamot.
Ami egy különleges és rendkívüli 'gyermeknek',
új életet adott.”
(E. Andrea)
„Minél többször hallgatjuk, annál jobban tetszik!
Játékosság és szenvedély, virtuozitás és líra, érzelmek kalandozása Bukovinától Kolontárig- mindez együtt jelenik meg a legújabb CD-n.
Mégegyszer köszönjük!”
(dr. Dernyei Éva, Zámori Attila)
„Remegtem, sírtam, a szambánál táncra perdültem! Az Ébred a világ c. szám hallgatása közben egy eső áztatta, de már napsütötte reggelt, egy alpesi tájat láttam a lelki szemeim előtt.
Aztán a Meghallgatnak sóhajok címűt választottam. Mindig az a szám volt a legjobb, amit épp hallgattam, de a Föld Krónikása "verte ki a biztosítékot" ott aztán már borzongás, és a szív félrekalimpálása.
Mekkora érzelmek, micsoda mélységek, milyen határtalan fájdalom!!!
/Nagyon szép Szirtes Mókus hangja! A kecskeméti Kodály iskolában tanított valamikor a kezdetek kezdetén a Bátyám is, sőt valameddig az én gyerekeim is odajártak/

Egy korábbi levelemben már méltattam Norman Fiad fantasztikusan szép hangját, most a portréfotósát is dicsérem!
Gratulálok Mindenkinek, aki részt vett ebben a nem kis munkában! Mint mondtam, a Te portréid különlegesen szépek, jól sikerültek!
'Simogatás a léleknek, tudatmódosító, mindennapi szükséglet! Vigyázat! Mellékhatása: függőséget okoz!
Kedves St.Martin!
Szeretettel gratulálok az új lemezhez és nagyon köszönöm!'”
(Vassné Kökény Éva)
„Új lemezed lendületes, dinamikus,
igazi Szentmartinos,
kicsit más, érzelmes egzotikus utazás,
kulturáltan hangszerelt szaxofonográfia.
Szívesen hallgatjuk a "Gömb" bármelyik felén,
Mediterrániában hajóban, vagy magas hegyek közt lakóautóban, 'együtt tovább'! ”
(Teri, Gyuri)
„Gratulálok, az új albumot hallgatva; táncolok, nevetek, sírok, és mélyre szállok... majd az utolsó szám közben FELÁLLOK.
Minden dalnál életem egy-egy útját járom.
Köszönöm”
(Cs. Anikó)
„Nagyon dinamikus, régóta erre vártam.
Igazából egy jó fajta borhoz tudnám hasonlítani: zamatos, aromás, testes és fűszeres.
Egyes boroknál hosszú éveket kell várni amíg beérnek. Ez a lemez ilyen. Megérett és megjelent!
Minden meg van benne ami a hallgatót szűnni nem akaró jókedvre deríti, csábítja és táncba hívja.
A "Mindenki, Minden" szerzeményed pedig a hangulatfokozás csúcsa, a kedvencem!
Ez a Te "terroir" lemezed, de még lehetne fokozni!
Gratulálok hozzá!”
(Szabóné Márkus Szilvia
rendezvényszervező)
„A lélek gyógyítása nehéz, de gyönyörű!
Gratulálok”
(dr. Kovács Attila)
„Ilyen friss, változatos, egységes albumot nem adtál még ki!
Erre vártam, vártunk a hallgatókkal már rég! Kedvenceim is vannak!
Talán a "Mindenki, Minden" című szerzeményed lesz a telefonomon az általános csengőhang!
Nagyon megszerettem, köszönöm, köszönjük a hallgatók nevében is!”
(Égető Gyula
szerkesztőség vezető rádió7
www.promenad.hu)
„Kedves St. Martin!

A sztereotipiákat átlépni az egyenruhát levetni nem lehet könnyű, de most azt hiszem sikerült.
Meghallgattam 1x aztán még 1x, és tényleg más mint eddig.
Örülök, hogy a romantikus szerep már szűknek bizonyult és megmutatta egy másik arcát is.
Érdemes Önt megismerni!
A 6-os mindent visz (na nem az audi), a többi meg fergeteges!”
(Tarnóczky Attila)
„Szeretem, mert felhőtlen jókedvre derít,
Szeretem, mert megnyugtatóan elringat,
Azt mondják, mikor hallgatom,
A mosoly itt ragad az arcomon.”
(dr. Kertesy)
 
Hírlevél
Vélemények koncertről, cd-ről
„Kedves Imre,

Eddig is élveztem és sokat hallgattam a zenéjét, számait, de most egy új, üde koncert és CD lett a Molnár Dixiland-el való együtt zenélés. Nagyon sok örömet okozott nekünk ezzel. Egyszerűen jól érzem magam amikor hallgatom és várom/várjuk a folytatást.”
(Prof.Dr.Tomcsányi János)

Kedves St.Martin – kedves Imi!

Pár napja kaptam kézhez az új lemezt, s ki tudja, hányszor hallgattam már végig.
Színeket, hangulatokat festesz fel hangszereiddel életünk egére, és pontosan azt érezni a szebbnél szebb számok hallgatása közben, amit Te érzel – miközben megálmodod, megkomponálod – és átnyújtod a hallgatóidnak, a rajongóidnak a szépségeidet!

„A zene nem csak színt ad életemnek, de fényt és kedvet is.” (…)Fájdalmat, majd megnyugvást ad…” - írod 23. lemezed mellékletében, az egyéb kincseket – verseket – is rejtő füzetecskében. (Nagyon szeretem olvasgatni ezeket a kis lemezkísérő üzeneteket, hiszen szíved-lelked, egész érzésvilágodat elénk tárod minden egyes albumod útra bocsátásakor)

Azt hiszem, a Modern Nosztalgia éppen azt nyújtja a hallgatóknak, amit a címe ígér. Úgy gondolom, hogy ezek a különleges hangulatú számok minden korosztályt megérintenek, megszólítanak.
Ha választanom kéne, melyik szól leginkább nekem, hozzám, nem biztos, hogy tudnék választani, de mégis színt vallok: amelyiktől leginkább félrekalimpált a szívem, az Emelj fel Uram! című csoda volt, a Hagydhajó és a Színes hangokról álmodom című számok pedig a játékosságuk okán – és mert olyan szentmartinosak, a Szeretek hintázni pedig azért, mert tényleg régi, fiatalkori emlékeket idéz fel. És a Déli szél? Nos, ezt mindig és mindenütt hallhattam, ahol csak hallgathattalak Téged! Ez is az a zene, amely mélyen bevésődik a szívbe! Most ráadásul kapott egy új „báli ruhát”. (Bocsánat a képzavarért!)

Külön meglepetése az albumnak, hogy ezúttal énekelni is hallhatunk – és nem akárhogy ám!
Hol lírai, hol valami elképesztő hangszínt előcsalva énekelsz!
Köszönöm, hogy évről évre, albumról albumra és koncerteken részese lehetek annak a varázslatnak (időnként ihletettségnek), amit a zenéd hatására élhetek át.


Kökény Éva
(Vassné Kökény Éva)
Gyógy(H)írek
Videók
https://www.stmartin.hu/media/youthumb/youtube_channel.jpg
https://www.stmartin.hu/media/youthumb/4lkpXdKMhjQ_12654.jpg
https://www.stmartin.hu/media/youthumb/49nb7Sop5w8_22242.jpg
https://www.stmartin.hu/media/youthumb/TFZZ2Hl3gnY_31954.jpg
https://www.stmartin.hu/media/youthumb/3W5Z-rkUIaI_35997.jpg
https://www.stmartin.hu/media/youthumb/8bRwW7nN9b0_12203.jpg
https://www.stmartin.hu/media/youthumb/TXTE3-OEcFw_23363.jpg
https://www.stmartin.hu/media/youthumb/Mqj_o3rb_zQ_21824.jpg